Dulce de leche w proszku 500 G

Nr: 37730

Opis

Jest to tradycyjna słodka śmietanka latynoamerykańska wytwarzana z mleka i cukru. Może różnić się nazwą w zależności od pochodzenia, ale jego istota jest zawsze taka sama. Jest znany jako dulce de Leche w Argentynie, Boliwii, Ameryce Środkowej, Kostaryce, Kubie, Hiszpanii, Paragwaju, Portoryko, Dominikanie i Urugwaju.
W Kolumbii i Wenezueli znany jest jako Arequipe. W Meksyku jako cajea, aw Chile i Ekwadorze jako Manjar.

Pochodzenie:
jego pochodzenie jest nieco niepewne i do tej pory żaden kraj nie ma nazwy pochodzenia. Chociaż wiele krajów, w których jest produkowany, przypisuje się jego wynalazkowi.
W 2003 roku argentyński kronikarz Víctor Ego Ducrot stwierdził, że dulce de leche pochodzi z Chile, gdzie używano go jako nadzienia do alfajores, a w 2008 roku, podczas Pierwszego Seminarium Dziedzictwa Rolno-Przemysłowego Mendozy, argentyński architekt Patricio Boyle donosił że w 1620 r. Colegio de Mendoza odnotował w swoim księdze wydatków import kilku butelek „chilijskich cukierków mlecznych”, ale chociaż istnieją zapisy dotyczące jego spożycia od czasów kolonialnych, Chile nigdy nie twierdziło o ojcostwie tego produktu.
W Brazylii istnieje pisemna wzmianka o produkcji dulce de leche, datowana na brazylijski stan Minas Gerais w 1773 roku.
W Argentynie istnieje pisemna relacja w Museo Histórico Nacional, która datuje odkrycie dulce de leche na rok 1829 w którym przypisuje się wynalezienie zaniedbania pokojówki podczas przygotowania „zaprawy” (mleko i cukier). Chociaż ta historia jest obalona między innymi dlatego, że przypalona zaprawa nie staje się sama w sobie słodkim mlekiem, ponieważ konieczne jest ciągłe ubijanie mleka i cukru, aby uzyskać kremową konsystencję i jednorodną grzankę.
Istnieją również relacje o produkcji dulce de leche w Paragwaju na początku XIX wieku.
Rodolfo Terragno mówi, że dulce de leche występuje w różnych starożytnych kulturach. Na przykład w ajurwedzie występuje pod nazwą rabadi i jest zalecany w celu zapobiegania chorobom.

Przygotowanie:
Słodkie mleko jest zwykle przygotowywane z mleka krowiego, cukru i esencji waniliowej. Zwykle dodaje się szczyptę sody oczyszczonej. W niektórych przypadkach można dodać śmietanę.
W zależności od obszaru produkcji istnieją różnice w recepturze.
Arekip kolumbijski wytwarzany jest z mleka krowiego i cukru z dodatkiem sody oczyszczonej; zagotować, aby skarmelizować cukier i odparować mleko.
Dulce de leche produkowane w Argentynie jest wytwarzane z mleka krowiego, cukru, waniliowej chaucha (lub sztucznej esencji waniliowej) i szczypty sody oczyszczonej. W kraju tym opracowuje się różne odmiany; Tradycyjne lub cukiernicze, „niskokaloryczne” (mniej gęste i jaśniejsze) i lodówka (specjalna do robienia lodów). Ten ostatni, bardziej skoncentrowany, z dodatkiem aromatu i barwnika.
Pudełko meksykańskie wykonane jest z połączenia mleka krowiego i koziego. Pochodzi z miasta Celaya (Guanajuato), a jego nazwa wywodzi się od drewnianych skrzynek, którymi go pakowano. W Meksyku stworzono szeroką gamę produktów i słodyczy pochodzących z dulce de leche, w tym „wafle pudełkowe” i „palety pudełkowe”.
W Kolumbii arekipa to bardzo słodka i bardzo smaczna przekąska. Jest zwykle spożywany ze świeżym mrożonym mlekiem.
W Valle del Cauca (Kolumbia) jest wytwarzany i rozprowadzany jako „biały przysmak” w pojemnikach wykonanych z Totuma lub w drewnianych skrzyniach; Słodycz jest zwykle wyraźnie stwardniały, ale wciąż kremowy i pokryty cukrem pudrem. Jest powszechnie używany do robienia ciast i kanapek. W Bogocie używa się go w deserach jako strudel (ciasta z wieloma warstwami ciasta francuskiego) i wafelki (między dwoma okrągłymi, szerokimi i spłaszczonymi ciasteczkami).

Inne metody produkcji
Istnieje również uproszczony sposób wytwarzania mleka słodzonego na bazie mleka skondensowanego. Weź jedną lub więcej puszek skondensowanego mleka i gotuj w podwójnym bojlerze przez co najmniej dwie godziny. Puszka musi być całkowicie zalana wodą, aby cała jej zawartość była ugotowana. Po otwarciu puszki zawartość będzie „rodzajem” mlecznego cukierka.

Zastosowanie:
Słodkie mleko jest używane w deserach, takich jak alfajores, cuchuflíes, lody, ciasta lub torty. Używa się go również do smarowania kromek chleba samego lub z masłem, a także w armatach dulce de leche, banknotach i cukierkach.
We współczesnym wypieku jest często używany jako składnik m.in. musów, kremów, sosów i czekoladek.
Dzięki firmom takim jak Sosa Ingredients, które stosują nowe technologie przetwarzania żywności, możemy znaleźć słodzone mleko przetworzone np. na bardzo drobny proszek przy użyciu systemu suszenia podobnego do liofilizacji.

Subscribe to our newsletter

 

Pobierz cennik produktów

Wyrażam zgodę na zapisanie na Newsletter Fusion Gusto oraz przetwarzanie danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w związku zapisem na newsletter. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do wysłania cennika. Zostałem poinformowany, ze przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, mozliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania.
Administratorem danych osobowych jest Fusion Gusto ul. Bukowska 14 62-070 Dąbrowa. Dane wpisane w formularzu będą przetwarzane w celu wysłania cennika i newslettera zgodnie z polityką prywatności (link do polityki prywatności).