SOSA AGAR 500g

Nr: 058050115

Opis

Agar pozyskuje się z kilku rodzajów krasnorostów, w tym z rodzaju Gellidium. W rzeczywistości ten rodzaj suszonych wodorostów był od dawna używany na Wschodzie. Sposób działania tych wodorostów jest zawsze taki sam: mieszanie ich w temperaturze pokojowej i podgrzewanie do minimalnej temperatury 90oC, aby zaczęły żelować. Przy wysokich stężeniach, od 10 do 15 g na litr, otrzymujemy bardzo twardą i sztywną żelatynę, odwracalną po podgrzaniu, ale o szczególnej charakterystyce, dużej histerezie termicznej. Słowo to określa osobliwość polegającą na tym, że istnieje różnica między temperaturą topnienia żelu (powyżej 90oC), a jego kolejną dawką (poniżej 40oC). Ta cecha jest ważna, ponieważ pozwala nam nie podgrzewać całego płynu, który chcemy żelować, zachowując przy tym niektóre z jego naturalnych właściwości. Przy niższych stężeniach, około 2 lub 3 g na litr, uzyskuje się miękką żelatynę, przy około 5 g na litr, przyjemną żelatynę w ustach. Od 8g otrzymujemy twardy żel. Ważne jest, aby pamiętać, że żeluje w temperaturze pokojowej, dlatego nie potrzebuje zimna do tworzenia żelatyn. W zależności od produktu, który chcemy żelować, agar będzie reagował na różne sposoby. Na przykład w środowisku kwaśnym uwodnienie będzie wolniejsze niż w środowisku wapniowym. Żelatyny wykonane z agaru nie są elastyczne, wręcz przeciwnie, są dość sztywne i kruche. Do nawodnienia potrzebujemy minimum 80% wody. Dozwolony jest do stosowania w cukiernictwie, przy produkcji warzyw w puszkach, w produktach mięsnych, w lodach twarogowych.

Właściwości: Żelowanie.
Wykorzystanie: Wymieszać w płynie, doprowadzić do wrzenia, ostudzić.
Zastosowanie: Wszelkie opracowywania cieczy.
Spostrzeżenia: Odporny na wysoką temperaturę (90 stopni C), nieodporny na zamarzanie, termo-odwracalny, mniej żelujący w środowisku kwaśnym, mało elastyczna żelatyna.
Alergeny: Brak alergenów

Dozowanie:
2-15 g/kg zależy od pożądanego stopnia twardości

Subscribe to our newsletter

 

Pobierz cennik produktów

Wyrażam zgodę na zapisanie na Newsletter Fusion Gusto oraz przetwarzanie danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w związku zapisem na newsletter. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do wysłania cennika. Zostałem poinformowany, ze przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, mozliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania.
Administratorem danych osobowych jest Fusion Gusto ul. Bukowska 14 62-070 Dąbrowa. Dane wpisane w formularzu będą przetwarzane w celu wysłania cennika i newslettera zgodnie z polityką prywatności (link do polityki prywatności).