Nr: 00200510
Białko jaja kurzego.
Właściwości: Zamiennik białka jaja, mocny efekt.
Sposób użycia: wymieszać na zimno.
Zastosowanie: Dowolny rodzaj płynu.
Obserwacje: 25% sztywniejszy i 5 razy stabilniejszy niż przy stosowaniu świeżego białka.
Opracowania: Meringues / Macaron / Nubes / Souflé / Biscuits / Mousses
Produkt otrzymywany z białka jaja, który po przejściu enzymatycznego procesu separacji cukrów obecnych w białku jaja jest suszony metodą suszenia rozpyłowego w niskiej temperaturze (80 °). Powstałe białko ma dużą moc stabilizującą. Rozpuszcza się w dowolnym płynie (miazgi, odtłuszczone buliony, wody smakowe. Zalecane dawkowanie to 100 G produktu na litr wody lub płynu i około 25 g w przypadku skoncentrowanych miazg owocowych. Posiada wysoką zdolność zatrzymywania powietrza, do 60%. Na uwagę zasługuje również zdolność koagulacji w temp. 57oC i późniejsze zestalenie w temp. 70oC.
kod: 00200510