Nr: [woo_sku]
Te słodkie półsuszone balsamiczne pomidory są pełne smaku i aromatu.
Dojrzałe pomidory są powoli pieczone z oregano, aby wydobyć ich niesamowitą słodycz. Następnie do pomidorów dodawany jest ocet balsamiczny Balsamico de Modena. Następnie pomidory są suszone i zanurzane w oleju.
składniki: Podsuszane pomidory (48%), olej słonecznikowy (45%), ocet balsamiczny Modena (3%), cukier, sól, zioła i przyprawy.
Tarta francuska z pomidorami balsamicznymi:
Składniki:
250g mąki pszennej
200g masła zimnego pokrojonego
50g masła miękkiego
1 łyżeczki soli
75-100 ml zimnej wody
5 czerwonych cebuli, obranych i pokrojonych w piórka
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżeczki suszonego tymianku
1 słoik pomidorów Belazu
Do miski dodaj mąkę, masło i sól. Wyrabiaj ciasto dłońmi, aż stworzy strukturę “granulek”.
Stopniowo dodawaj wodę, i wyrabiaj, aby połączyć wszystkie składniki. Uformuj z ciasta kulę, przykryj i umieść w lodówce na 20 minut.
Posyp mąką powierzchnię blatu i rozwałkuj ciasto w prostokąt o wymiarach 40 x 20 cm, powierzchnię posmaruj miękkim masłem. Następnie złóż go na trzy części, podobnie jak list i wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki i powtórz krok drugi, a następnie przykryj i ponownie włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Na rozgrzaną patelnię wylej połowę oleju ze słoika z pomidorami, dodaj cebulę rozmaryn i tymianek, dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj przez 15-20 minut, aż cebula stanie się miękka.
Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto do prostokąta o wymiarach 40 x 20 cm. Ciasto piecz przez 20–25 minut, aż będzie złote i puszyste.
Wyjmij ciasto z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 170 ° C. Na cieście rozłóż cebulę, a następnie posyp je pomidorami balsamicznymi. Włóż ponownie do piekarnika na 5-10 minut.