Lukrecja 150 g

Nr: 9341

SKU: 9341 Category:
Opis

Korzeń lukrecji, po ususzeniu przybiera kolor żółty i jest bardzo słodki, dzięki zawartości glicyryzyny (kwasu glicyryzynowego) – związku, który jest 50. razy słodszy od białego cukru.

Lukrecja w XVI i XVII wieku byłastosowana jako środek wykrztuśny w chorobach górnych dróg oddechowych – by łagodzić męczący kaszel, a także w schorzeniach wątroby, żołądka, nerek i pęcherza moczowego.

Współcześnie w niektórych krajach wyciągi z korzenia lukrecji są stosowane pomocniczo w leczeniu m.in. choroby Simmonds’a, nowotworów niszczących przysadkę mózgową, zaniku kory nadnerczy, stwardnienia rozsianego, choroby Addisona, reumatyzmu i chorób alergicznych.

W prestiżowym magazynie The Lancet opublikowano w 2003 r. badania dotyczące powiązania działania pozyskiwanej z korzenia lukrecji glicyryzyny z koronawirusem.

Badano potencjał przeciwwirusowy ribawiryny, 6-azaurydyny, pirazofuryny, kwasu mykofenolowego oraz glicyryzyny. Wyniki badań wskazują, że to właśnie glicyryzyna najlepiej hamuje namnażanie się koronawirusa wywołujacego SARS (zespół ciężkiej ostrej niewydolności oddechowej).

Glicyryzyna nie tylko hamuje namnażanie się koronawirusa – ogranicza też jego zdolność wnikania do wnętrza komórki. Mechanizm takiego działania glicyryzyny nie jest niestety do końca poznany.