Mangold

Nr: WRZ5911

SKU: WRZ5911 Category:
Opis

Mangold to dobra propozycja dla wegetarian ze względu na zasobność tej rośliny w lekkostrawne białko roślinne (do 25 proc. w suchej masie). Mangold zawiera witaminy – witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B4, B5 i B6), witamina C, E i K oraz minerały – cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, selen, sód, wapń i żelazo. Znajdziemy w niej także tłuszcze, węglowodany, błonnik i cukry oraz przeciwutleniacze takie, jak karoten, luteina i zeaksantyna. Osoby będące na diecie redukcyjnej mogą bez obaw sięgnąć po to warzywo, bowiem 100 gramów liści to tylko 19 kalorii.
Mangold – warzywo dla ciśnieniowców
Osoby, których dieta jest uboga w wapń, magnez i potas mają skłonności do nadciśnienia. Zawarte w mangoldzie minerały są w stanie uregulować ciśnienie krwi poprzez wydalanie sodu z organizmu i rozszerzenie tętnic. Badania przeprowadzone przez British Journal of Clinical Pharmacology w 2013 roku wykazały, że bogata w azotany boćwina może obniżać ciśnienie, hamować agregację płytek krwi i poprawić funkcjonowanie śródbłonka.