Liście baby botwiny są bardzo delikatne i przypominają kształtem młody szpinak, co ciekawe należą do tej samej rodziny.
W przypadku baby botwiny mniej znaczy więcej, bowiem jej liście są delikatniejsze i słodsze niż ich dojrzałe odpowiedniki.
Brakuje im goryczy i ziemistości, której możecie doszukać się w dorosłych odpowiednikach. Podłużne owalne liście mają delikatne, cienkie czerwone łodygi, przypominające układ nerwowy. Łagodnie słodki smak przypomina szpinak, z nutami buraka i słodkim orzechowym posmakiem.
Baby botwinka zawiera duże ilości witamin C, K, E, beta-karotenu, wapnia oraz minerałów: manganu i cynku. Zawiera również betalainę. Wielokrotnie wykazano, że pigmenty betalainowe wspomagają aktywność w procesie detoksykacji organizmu, aktywując i przetwarzając niepożądane substancje toksyczne. Betalainy nie są jednak stabilne termicznie, więc dłuższy czas gotowania może zmniejszyć ich obecność.