Nr: 38738
Inulina to naturalny prebiotyk – stymuluje wzrost korzystnej mikroflory jelit, poprawiając odporność organizmu. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Reguluje pracę układu pokarmowego, przeciwdziałając zapaleniom, wrzodom i nowotworom. Obniża glikemię po posiłku i ułatwia redukcję masy ciała. Poprawia przyswajanie minerałów. Inulina to składnik funkcjonalny żywności o wielokierunkowym działaniu prozdrowotnym.Inulina jest zaliczana do błonnika rozpuszczalnego. Naturalnie występuje w warzywach i owocach, takich jak: cykoria, por, cebula, czosnek, szparagi, karczochy, banany, a także w niektórych zbożach. Inulina odgrywa dużą rolę w regulacji pracy jelit, ponieważ w trakcie fermentacji, której podlega, stymulowany jest wzrost korzystnej mikroflory jelitowej. Dlatego powszechnie przypisuje się jej właściwości prebiotyczne. Poznaj jeszcze więcej korzystnych właściwości inuliny.