Sosa Laktitol w pudrze 1kg

84,90 

Opis

“Laktitol to związek chemiczny przynależący do alkoholi cukrowych. Jest otrzymywany w wyniku uwodornienia laktozy; składa się z galaktozy i sorbitolu. Powszechnie stosuje się go jako dodatek do żywności – pełni funkcję substancji słodzącej i usztywniającej. Cechuje się nieco mniejszą słodyczą od sacharozy (40%). W produktach spożywczych często kryje się pod symbolem E966.Szacuje się, że tylko 2% dostarczonego do organizmu laktitolu jest trawione w jelicie cienkim do glukozy i sorbitolu, które następnie są wchłaniane. Reszta trafia do jelita grubego, gdzie podlega procesom fermentacji prowadzonym przez bakterie okrężnicy. Laktitol jest niskokaloryczny (dostarcza 2 kcal na gram), ma niski indeks glikemiczny; praktycznie nie wpływa na poziom cukru i insuliny we krwi. Ponadto nie jest metabolizowany przez bakterie bytujące w jamie ustnej, dlatego nie powoduje próchnicy”

Laktitol w proszku do wyrobów cukierniczych, słodzik w produktach niskokalorycznych, czekoladki, środek konserwujący teksturę, płyn niezamarzający do żywności … Płyn niezamarzający do lodziarni.

Cechy: POD 30%

Zapytaj o cennik
close slider
[FM_form id="2"]