Sosa Lecytyna sojowa w proszku 400g

85,00 

SKU: 38754 Categories: ,
Opis

Główną funkcją lecytyny jest emulgowanie (np. Lecytyna w żółtku jaja pozwala na otrzymanie majonezu, czyli emulsji wody w oleju). Lecytyna jest stosowana na całym świecie jako emulgator w przemyśle czekoladowym. Może być również używany jako napowietrzacz i spieniacz. Lecytyna nie ma problemów z dyspersją w zimnych lub gorących mediach. Ani w kwaśnych, słonych lub słodkich mediach. W tłustych mediach bardzo dobrze nawilża, faktycznie można wytworzyć powietrze z oleju, jeśli wcześniej podgrzejemy go do około 60oC. Lecytynę należy stosować konsekwentnie, to znaczy, jeśli przesadzimy z ilością w efekcie końcowym wpłynie to negatywnie na smak opracowania, nadając również potrawie żółtego i mętnego koloru.
Właściwości: emulgator. Ułatwia wprowadzenie powietrza. Zbyt dużo może dodać smaku.
Sposób użycia: Wymieszać na zimno i zawirować, wprowadzając powietrze.
Zastosowanie: Dowolny rodzaj płynu.
Uwagi: Trudności z alkoholem i niektórymi naparami.
Opracowania: Air / Ice Cream
Skład: lecytyna sojowa E322
Kod: 59000016

Zapytaj o cennik
close slider
[FM_form id="2"]