OKAZJA Sosa Gelespessa (guma ksantanowa) 500g

Nr: 37874

Opis

Gelespressa – Guma xantanowa. To węglowodan, który powstaje z fermentacji bakteryjnej skrobi kukurydzianej. Ksantan to polisacharyd produkowany od 1069 roku. Powstał w wyniku fermentacji cukru, który wcześniej otrzymywano ze skrobi pszennej, w wyniku szeregu reakcji enzymatycznych zwanych Xanthomonas Campestris. Ta guma ma następujące cechy: Rozpuszczalna zarówno na zimno, jak i na gorąco. Jej lepkość nie zależy od temperatury ani pH (nawet przy pH 2). Jest stabilny w szerokim zakresie kwasowości. Nie ma problemów z integracją w mocno zasolonych mieszankach. Działa również w mieszankach alkoholowych. Ma wysoką lepkość (w stanie spoczynku), prezentując bardzo wyraźne zachowanie »psedoplastyczne« (idealna cecha stabilizująca i nadająca lepkość produktom takim jak keczup, który zachowuje się jak żel w spoczynku na wierzchu żywności, ale jest bardzo płynny, wyjęty z opakowania). Bardzo dobrze znosi zamrażanie i rozmrażanie. Sam w sobie nie tworzy żeli. Działa również jako stabilizator, zapobiegając synerezie (utracie wody) niektórych żeli. Opóźnia tworzenie się kryształów podczas zamrażania. W połączeniu z emulgatorem, takim jak lecytyna, może pomóc w tworzeniu pianek. Zmieszany z innymi polisacharydami, zwłaszcza mączką chleba świętojańskiego, ma zdolność tworzenia żeli (np. Budyń). Jest dobrym stabilizatorem do robienia zimnych zup, pianek, emulsji, do stabilizacji ciał stałych w napojach, w pianie piwnej … Jest szeroko stosowany do nadawania smaku niskokalorycznym produktom.
Sposób użycia: rozpuścić na gorąco lub na zimno. Wymieszaj blenderem.
Zastosowanie: Dowolny rodzaj cieczy o zawartości wody powyżej 80%.
Opracowania: Sosy / Surowe Coulis / Vinaigrettes / Efekt zawiesiny / Gęste zupy
Dozowanie: – Od około 6 g na litr uzyskuje się konsystencję sosu, od około 9 g na litr: stabilizuje ciała stałe w cieczy, od około 15 g na litr, bardzo lepka konsystencja.
kod: 058050011

Subscribe to our newsletter

 

Pobierz cennik produktów

Wyrażam zgodę na zapisanie na Newsletter Fusion Gusto oraz przetwarzanie danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w związku zapisem na newsletter. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do wysłania cennika. Zostałem poinformowany, ze przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, mozliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania.
Administratorem danych osobowych jest Fusion Gusto ul. Bukowska 14 62-070 Dąbrowa. Dane wpisane w formularzu będą przetwarzane w celu wysłania cennika i newslettera zgodnie z polityką prywatności (link do polityki prywatności).